Dobruška - F.L.Věk (Hek)

18.06.2011 18:38

Dobruška leží v malebné krajině v podhůří Orlických hor. Město je bránou,  která otevírá cestu do turisticky nejzajímavějších a nejvyhledávanějších  orlickohorských středisek - Deštného a Olešnice.

    První písemný dokument, dokládající existenci Dobrušky, je datován rokem 1320. Dlouhá a bohatá historie města zanechala své stopy v podobě četných památek, soustředěných zejména v historickém jádru. Nejvýraznější z nich je nepochybně renesanční radnice se 45 m vysokou věží. Expozice městského muzea v radnici seznámí návštěvníka stručně s dějinami města a s jeho hrdelním právem a výstup na ochoz věže bude odměněn překrásným výhledem na panoráma Orlických hor. Věž radnice je přístupná od června do září denně kromě pondělí. V reprezentačních prostorách radnice jsou prvotiny světově proslulého malíře Františka Kupky.

    Jen několik desítek metrů od radnice, za náměstím, je rodný domek Františka Vladislava Heka (Jiráskova F. L. Věka), v němž je zpřístupněna stálá expozice života této významné osobnosti období národního obrození. Domek je možné navštívit v dubnu a říjnu o sobotách a nedělích, od května do září denně kromě pondělí. Mimo sezónu na předchozí objednání v muzeu.

Fotogalerie: Dobruška - F.L.Věk (Hek)