Bozkovské dolomitové jeskyně

07.07.2010 07:25

Nedaleko Bozkova u Semil najdete největší dolomitové jeskyně u nás, které jsou navíc jako jedny z mála zpřístupněné. Mají nebývale bohatou výzdobu tvořenou unikátními křemencovými římsami a lištami, v dutinách najdete místy až excentrické krápníky. Přímo až úžas však vyvolají podzemní jezírka s modrozelenou, průzračnou vodou. V Listopadové jeskyni pak najdete přírodní unikát, největší podzemní jezero v Čechách – Jezerní dóm. Při prohlídce je na chvíli zhasnuto osvětlení a v přítmí si můžete vychutnávat jeho neopakovatelné kouzlo.

Dva původně oddělené jeskynní systémy měří dohromady 1040 metrů, přičemž zpřístupněno je přibližně 350 metrů chodeb. Samotný prohlídkový trvá přibližně 45 minut a průvodkyně, alespoň ty, které nás provázely, jsou příjemné a dozvíte se spoustu zajímavých informací.

Historie

Jeskyně byly objeveny v roce 1947 při těžbě dolomitu a v 50. letech se zahájily průzkumné práce. Třem místním občanům (J.Kurfiřt, R.Havel, J.Dolenský) se v roce 1957 podařilo proniknout do prostor s krápníkovou výzdobou. Nyní je tato část nazývána Bludiště a Překvapení. Zvláště jeskyně Překvapení vynikne svojí výzdobou. Ve spolupráci s pracovníky Národního muzea byla objevena Listopadová jeskyně se zmíněným podzemním jezerem. Veřejnosti byly jeskyně zpřístupněny v roce 1969. Předtím však musely být sníženy hladiny podzemních jezer o více než pět metrů.

Dopravní dostupnost

Auto můžete zaparkovat v přibližně 700 metrů vzdálené obci, a pak vyrazit značenou cestou směrem k jeskyním.

( copy to: https://www.tipynavylet.cz/misto-cesky-raj-bozkovske-dolomitove-jeskyne-1.html )

 

odkaz na bozkovské dolomitové jeskyně:

https://www.bozkovske-jeskyne.cz/